Bekijk de onderstaande video

Uw voet is onderzocht en er is geconstateerd dat u last heeft van een strakke buigpees van de grote teen. Deze buigpees heet flexor hallucis longus. In deze video laten wij u zien hoe u klachten bij een te strakke flexor hallucis longus kan verminderen met speciale rekoefeningen om de pees weer beweeglijk te maken.

Over de buigpees van de grote teen

De buigpees van de grote teen loopt vanaf de achter- en binnenkant van de enkel via de binnenkant onder de voet tot aan het topje van de grote teen. De lange buigpees van de grote teen moet een bocht van 90 graden maken bij de binnenzijde van de enkel en loopt daar door een tunnel die de pees om de bocht geleid.

Als u rechtop op uw voeten staat en uw grote teen omhoog beweegt, dan staat de pees strakker. Dit gebeurt ook als u tijdens het lopen afzet naar een volgende stap. Door een strakke buigpees kan de grote teen niet goed naar omhoog bewegen tijdens het lopen . Dit kan klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld een pijnlijk gewricht van de grote teen of andere klachten zoals hielpijn of krampen maar ook pijn aan de buitenzijde van de voet of onder de hiel komt voor.

Meer over deze voetklacht

Over de oefeningen

Voor de volgende oefeningen hebt u een aantal voorwerpen nodig:

  • Een tennisbal
  • Een boek
  • Een harde steun, zoals een muur
  • Een voetenroller (of een tennisbal)

Als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw voetspecialist van Podozorg voor advies.

Oefening 1: voet met balletje

Rol uw voet over een tennisbal, van de hiel naar de teen en van de teen terug naar de hiel. Oefen druk uit tijdens het rollen zodat uw voet buigt. Let op: stop bij de pijngrens van 5 op een schaal van 10!

Herhaal de oefening de eerste dagen twee keer per dag. Zodra u minder pijn voelt, kunt u de oefening uitbreiden van tien keer naar 15 keer per dag.

Oefening 2: rekoefening buigspier grote teen

Ga op een been staan met uw grote teen omhoog gebogen op een dik boek. Zak vervolgens langzaam door uw knie en kom weer rustig omhoog. Deze oefening kunt u goed combineren tijdens een dagelijkse handeling zoals bijvoorbeeld tandenpoetsen of eten koken.

Doe deze oefening 3 keer per dag gedurende 1 minuut, waarbij u elke keer 10 seconden rek houdt op de pees.

Oefening 3: tafelpoot

Ga staan met een licht gebogen knie met uw grote teen omhoog gebogen tegen een tafelpoot. Duw vervolgens uw knie naar voren zover u kunt. u voelt dan rek onderin uw teengewricht. Hou dit 10 seconden vast en herhaal dit voor een minuut. Probeer deze oefening 3 maal per dag uit te voeren.

Vind een praktijk

Heeft u vragen over deze oefeningen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll