Gezonde voeten, gezond sporten

Ben jij een sportieve vrouw tussen de 30 en 65 jaar en op zoek naar de perfecte sportschoenen voor tijdens het sporten? Dan ben je niet alleen! Het is namelijk van groot belang om sportschoenen te dragen die aansluiten bij de behoeften van jouw voeten. Er zijn zoveel verschillende soorten sportschoenen op de markt, die allemaal beweren de perfecte pasvormen ondersteuning te bieden voor sportende vrouw.

Maar wat maakt een sportschoen nu echt geschikt voor deze groep? Het antwoord ligt in de anatomie van de vrouwelijke voet en de impact van sportactiviteiten op het lichaam. In deze publicatie vind je een aantal belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste sportschoenen.

Rekening houden met anatomische verschillen

Veel sportschoenen zijn ontworpen op basis van een mannenvoet. Echter, vrouwen hebben vaak bredere voorvoeten, een hogere wreef en een kleinere hiel. Om deze reden is het belangrijk om op zoek te gaan naar sportschoenen die speciaal zijn ontworpen voor vrouwen en dus rekening houden met deze anatomische verschillen1.

5 tips voor het kiezen van de juiste sportschoen

Gelukkig zijn er steeds meer sportmerken die zich richten op het ontwikkelen van schoenen voor vrouwen die hoge eisen stellen aan comfort en ondersteuning. We geven je hieronder graag een aantal tips voor het kiezen van de juiste sportschoen.

1. Kies voor een schoen met stabiliteit en steun

Stabiliteit en (zijdelingse) steun voor de voet bij veel sporten is cruciaal, zorg voor een schoen die in de hiel goed aansluit en let op dat de tenen niet over elkaar komen te liggen als je de schoen dicht hebt.

2. Kies voor een schoen die speciaal is ontworpen voor vrouwen

Juist omdat de damesvoet gemiddeld een andere voetvorm heeft en een ander type voetboog dan mannen. Om afschuifkrachten te voorkomen in dwarsrichting en voor achterwaarts moeten de schoen een goed slot hebben. Dat betekent dat als je loopt met de veters los de schoen al goed aan de voet blijft zitten.

3. Kies de schoen die hoort bij het type sport dat u gaat beoefenen

Zo hebben hardloopschoenen bijvoorbeeld andere eigenschappen dan schoenen die geschikt zijn voor aerobics. Gelukkig komen er steeds meer sportschoenen beschikbaar op dames leesten, speciaal ingericht voor elke specifieke tak van sport.

4. Let vooral op de breedte

De breedte van een sportschoen is net zo belangrijk als de maat. Dames hebben over het algemeen smallere voeten dan mannen, dus let op de breedte van de schoen en kies een model dat specifiek ontworpen is voor vrouwenvoeten.

5. Ondersteuning

Voeten kunnen behoefte hebben aan schoenen die ondersteuning bieden. Het is dus belangrijk om te kijken naar schoenen die een goede demping bieden en een stevige grip hebben. Dit zal ervoor zorgen dat de voet comfortabel kan bewegen tijdens het sporten en minder blessures op loopt.

Gezonde voeten, gezond sporten

Veel sportschoenen zijn ontworpen op basis van een mannenvoet. Echter, vrouwen hebben vaak bredere voorvoeten, een hogere wreef en een kleinere hiel. Het dragen van ongeschikte sportschoenen kan daarom voetklachten veroorzaken.

Laat je adviseren

Het aanmeten van de juiste sportschoenen kan een wereld van verschil maken voor jouw voeten. Laat je daarom altijd goed adviseren bij de aankoop van nieuwe schoenen.

Sportsteunzolen

Als er verschil zit tussen de linkervoet en de rechter voet, of als er klachten optreden tijdens of na het sporten kan een registerpodoloog soms het verschil maken. Het landschap waarop de voet loopt binnen in de sportschoen kan individueel worden aangepast. Dit kan het verschil maken een de belastbaarheid van de voet en daarmee in de prestaties tijdens het sporten. Een registerpodoloog kan sportsteunzolen ontwerpen, geschikt voor het doel wat je nastreeft. Dat kan zijn prestatieverbetering of klachtenvermindering. Of allebei.

Investeer in goede schoenen en voorkom hiermee voetproblemen. Zo kun je zonder zorgen en met plezier sporten!

Vind een praktijk

Ben je benieuwd of jouw sportschoenen geschikt zijn voor jouw voeten? Onze Podozorgers staan voor je klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij jou in de buurt.

Vind een praktijk

1 Wunderlich RE, Cavanagh PR. Gender differences in adult foot shape: implications for shoe design. Medicine and science in sports and exercise. 2001;33(4):605-11.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Robert Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek