Gastblog van Inge Klein Koerkamp

Dit artikel is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Janssen van Dijke fysiotherapeuten en Podozorg. In dit artikel vertelt (sport)fysiotherapeut Inge Klein Koerkamp over haar ervaring met de samenwerking tussen de podotherapeut en de fysiotherapeut.

Als fysiotherapeut zijnde behandel je veel verschillende soorten klachten op verschillende plekken in het lichaam. Een podotherapeut behandelt de patiënt op specialistische wijze vanuit de voeten, daarin kunnen de fysiotherapeut en de podotherapeut elkaar versterken, begint Inge haar verhaal.

De ondersteunende rol van de podotherapeut aan de fysiotherapeut

Een verloop dat veel terugkomt binnen de praktijken is dat de patiënt in eerste instantie binnenkomt met heup-, knie- of bijvoorbeeld rugklachten. Wanneer er wordt gekeken naar de hele keten, vanaf de voeten naar boven, dan blijkt meer dan eens dat de klacht voorkomt uit de voeten. Zo kan de stand van de voeten afwijken, zakt de ene voet meer in dan de andere, of zijn tenen niet beweeglijk. In het laatste geval wikkelt de patiënt de voet op een onjuiste manier af waardoor er een andere aansturing en beweging ontstaat rondom de knieën of heup.

Wat dus ogenschijnlijk begon met klachten elders in het lichaam blijkt dus in sommige gevallen vanuit de voeten te ontstaan of wordt in stand gehouden door voetproblemen. De podotherapeut kan in dergelijke casussen heel goed ondersteunen om bepaalde flexibiliteit of ondersteuning van de voeten te waarborgen waardoor er verbetering ontstaat in de hele keten, dus ook in de knieën, heupen of in de rug. Met de hulp van een podotherapeut wordt er zo dus nog meer efficiënte zorg verleend, vervolgt Inge.

“Wanneer ik zelf vind dat ik met mijn eigen behandeling onvoldoende resultaat behaal dan ga ik verder kijken waar ik nog ondersteuning kan vinden, wanneer erna twee of drie behandelingen nog niet voldoende resultaat is behaald. Een paar extra ogen van de podotherapeut kunnen dan mogelijk voor dat extra resultaat zorgen.”

De ondersteunende rol van de fysiotherapeut aan de podotherapeut

De samenwerking gebeurt natuurlijk ook andersom. De patiënt heeft dan al zolen of is voor een klacht bij de podotherapeut geweest, maar de behandeling blijkt soms nog niet het gewenste resultaat op te leveren. In dat geval kan de fysiotherapeut van aanvulling op het werk van de podotherapeut zijn.

Inge vervolgt dat er veel gevallen zijn waarin ze de overduidelijke meerwaarde van de podotherapeut ondersteunend aan de fysiotherapeut ziet. Zo zijn er een aantal patiënten met een nieuwe heup onder behandeling (geweest) met een beenlengteverschil. Deze patiënten zijn uiteindelijk doorgestuurd naar de podotherapeut om te kijken of er een aanpassing gedaan kon worden aan het beenlengteverschil, bijvoorbeeld met behulp van een steunzool.

Een ander voorbeeld is een fietser met heupklachten, welke onder behandeling was. Deze patiënt is in eerste instantie behandeld vanuit de heup, waar zeker wat spanning op te vinden was. De patiënt in kwestie had voornamelijk klachten met fietsen. Uiteindelijk is er een fietsanalyse gedaan bij de podotherapeut. Op basis van de analyse is de voetstand toen gecorrigeerd met een zool. De fietser heeft nu geen klachten meer na ondersteuning van de podotherapeut.

“De samenwerking tussen de fysiotherapeut en de podotherapeut leidt in veel gevallen tot een geoptimaliseerd resultaat, in de vorm van een goed én een blijvend herstel waarin de klachten dus niet terugkeren.”

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings