Op maat gemaakte therapiezool

Een therapiezool is een, speciaal op maat gemaakte, inlegzool voor in uw schoen. Door middel van een therapiezool probeert de (register) podoloog uw klacht te verhelpen, te verminderen of te voorkomen.

De werking van een therapiezool verschilt per klacht. Zo zijn er zolen die extra steun geven en een bepaald deel van uw voet ontlasten. Ook zijn er zolen die de vorm van uw voet corrigeren. Er wordt altijd een therapiezool op maat gemaakt voor uw klacht. Dit kan door hoogteverschillen in de zool en door het gebruik van verschillende materialen. Een therapiezool wordt altijd per paar geleverd.

Effect van uw therapiezool

De mate waarin uw therapiezool effect heeft wordt mede bepaald door de schoen die u draagt. Draagt u uw therapiezool in een verkeerde schoen, dan is het effect veel minder of soms zelfs helemaal weg. Het kan daarom zo zijn dat u (tijdelijke) andere schoenen dient te dragen.

Dragen van therapiezolen

Draagt u voor het eerst op maat gemaakte therapiezolen, dan kunt u spierpijn krijgen en kunnen uw voeten moe aanvoelen. Daarom adviseert de (register) podoloog u over het algemeen het gebruik van de therapiezolen geleidelijk aan op te bouwen. Op deze manier kunnen uw voeten wennen aan de nieuwe stand van uw voet.

Kunt u na 2 weken nog niet goed lopen of heeft u pijnklachten bij het dragen van de zolen? Neem dan contact op om een vervroegde controle-afspraak te maken.

Controle-afspraak

Tussen 6-8 weken na het ontvangen van de zolen komt u terug voor een controle-afspraak. Tijdens deze afspraak wordt gekeken of uw zolen goed werken of dat er aanpassingen moeten worden gedaan. Heeft u nog andere schoenen die u graag wilt dragen, maar passen uw therapiezolen hier niet in? Dan is het mogelijk om een tweede paar zolen op maat te laten maken.

Door het intensief dragen van therapiezolen kunnen deze slijten. Hierdoor verandert het effect van de zool. Daarom adviseren wij u om eens per jaar op controle te komen bij Podozorg Rheden.

Behandelduur

Hoe lang u uw therapiezolen moet blijven dragen hangt af van uw klacht. In sommige gevallen is het beter om uw zolen altijd te blijven dragen, in andere gevallen is het echter mogelijk om ze slechts voor een bepaalde periode te dragen. Uw (register) podoloog kan u hier in adviseren.

Praktische informatie:

 • Levering

  Nadat de podoloog de zolen bij u heeft aangemeten, worden deze in de werkplaats gemaakt en naar uw huisadres gestuurd. Dit duurt ongeveer 2 werkweken. Het pakketje past door de brievenbus.

 • Onderhoud

  Steunzolen kunnen onprettig gaan ruiken. In dat geval is wassen met reinigingsalcohol de oplossing. Ook kunt u het bekledingsmateriaal van de zool periodiek laten vervangen. Heeft de zool een leren dekje, dan kunt u deze over het algemeen gewoon afnemen met een beetje water en een doekje. Wel is het zo dat hoe vaker u het leren dek wast met water, hoe harder het leer op den duur wordt. Wanneer uw therapiezool erg nat is geworden, laat hem dan nooit op de kachel drogen! De zool trekt dan krom.

 • Vergoeding

  Therapiezolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw polis. De rekening wordt verstuurd via FaMed. Wanneer dat mogelijk is, regelt FaMed de declaratie direct met uw zorgverzekeraar. Dit is echter niet bij alle zorgverzekeraars mogelijk. Bedragen die niet rechtstreeks door de zorgverzekeraar aan de zorgverlener betaald worden, ontvangt u thuis en die kunt u dan zelf declareren bij uw zorgverzekeraar.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth