De knieklachten zijn na een knieprothese verholpen

Na lang met kniepijn te hebben rond gelopen is het dan toch zover; er volgt een doorverwijzing naar de orthopeed die vervolgens foto’s laat maken van de knie. Op de foto is duidelijk artrose zichtbaar. De orthopeed besluit samen met u een knieprothese te plaatsen. Aangezien het lopen steeds moeizamer gaat en de nachtrust wordt verstoord is dit een fijn vooruitzicht. De operatie gaat goed en na een periode van revalidatie bij de fysiotherapeut is de conclusie van de orthopeed dat het een geslaagde ingreep is geweest en u niet meer terug hoeft te komen.

In dit artikel

In dit blogartikel wordt besproken hoe het kan dat u last heeft van voet- en houdingsklachten sinds het plaatsen van een knieprothese. Klik op één van de onderstaande links om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp:

Voet- en houdingsklachten sinds de nieuwe knie

Bij veel mensen is na de plaatsing van een knieprothese en een periode van revalidatie het probleem verholpen. Dit is het droomscenario voor iedereen die deze ingreep moet ondergaan. Er is echter ook een grote groep mensen die na deze periode of al tijdens het revalidatieproces houding- en of voetklachten ervaren. In eerste instantie wordt er vaak gedacht dat dit tijdelijk is en onderdeel is van het revalidatie proces. Dit kan echter ook een blijvend probleem worden als gedurende de revalidatie de klachten niet minder worden en er geen actie op wordt ondernomen.

Door een knieprotese kan beenlengteverschil ontstaan, waardoor het bekken kantelt en er zich klachten voordoen in de onderrug.

Aan welke klachten kan gedacht worden en hoe ontstaan deze?

Wanneer iemand toe is aan een knieprothese is dit in de meeste gevallen aan één zijde. Dit kan komen door bijvoorbeeld een trauma, reumatische aandoening of een standsafwijking (een X-stand of O-stand). Zodra een knieporthese geplaatst wordt bij iemand met een X-stand van het been is deze na de ingreep rechter komen te staan. Dit is bij de meeste mensen een positieve verandering, maar bij een aantal mensen is de voet- en enkelstand zo erg afgestemd op de X-stand van het been dat deze verandering klachten geeft. Hetzelfde kan ook gelden bij het corrigeren van een O-stand van het been.

Scheefstand in het bekken

Naast het ontstaan van voet- en of enkelklachten kan de correctie van één been zorgen voor een scheefstand in het bekken. Zodra het been na de prothese rechter is komen te staan en de andere zijde staat nog in een X- of O–stand beteken dit dat het bekken gekanteld wordt. Dit kan tot klachten rond de heup of onderrug leiden.

Beenlengteverschil

Tenslotte is er de mogelijkheid dat er een beenlengteverschil ontstaat waardoor het bekken kantelt en er zich klachten voordoen in de onderrug. Een beenlengteverschil hoeft geen problemen op te leveren. De knieprothese zorgt namelijk voor zowel een standsverbetering als meer ruimte om het gewricht te laten bewegen. Zolang deze veranderingen binnen de perken blijven hoeft dit geen klachten te geven.

Behandeling van voet- en houdingsklachten door knieprothese

Gelukkig adviseren veel orthopeden de patiënt, óók die zonder klachten, om na de ingreep en revalidatie contact op te nemen met een erkend voetspecialist. Deze specialist zal door middel van een uitgebreid onderzoek het gangbeeld, de houding en voetstand analyseren. Hierbij zal indien nodig een passend schoenadvies worden gegeven en eventueel een passend voetbed worden aangemeten.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mark van Zijp. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek