Therapiezolen van Podozorg Rheden

Op maat gemaakte therapiezool

Een therapiezool is een, speciaal op maat gemaakte, inlegzool voor in uw schoen. Door middel van een therapiezool probeert de podotherapeut uw klacht te verhelpen, te verminderen of te voorkomen.

De werking van een therapiezool verschilt per klacht. Zo zijn er zolen die extra steun geven en een bepaald deel van uw voet ontlasten. Ook zijn er zolen die de vorm van uw voet corrigeren. Er wordt altijd een therapiezool op maat gemaakt voor uw klacht. Dit kan door hoogteverschillen in de zool en door het gebruik van verschillende materialen. Een therapiezool wordt altijd per paar geleverd.

Effect van uw therapiezool

De mate waarin uw therapiezool effect heeft wordt mede bepaald door de schoen die u draagt. Draagt u uw therapiezool in een verkeerde schoen, dan is het effect veel minder of soms zelfs helemaal weg. Het kan daarom zo zijn dat u (tijdelijke) andere schoenen dient te dragen.

Het merk en de prijs van een schoen bepalen niet of de schoen geschikt is voor uw voet. Een geschikte schoen voor therapiezolen wordt over het algemeen gekenmerkt door:

Pasvorm

Kies een schoen in de juiste lengte- en breedtemaat. In pasvormschoenenwinkels kan het winkelpersoneel u goed helpen met het kiezen van de juiste maat.

Stijfheid van de zool

Kies een schoen waarvan de zool alleen soepel is bij de tenen, waar de schoen moet buigen tijdens het lopen.

Stevige hiel

De schoen geeft meer steun als het contrefort, dat is het deel van de schoen dat om uw hiel zit, niet goed indrukbaar is. Kies daarom een schoen met een stijf contrefort.

Hakhoogte

Om te zorgen dat u stabiel staat, mag een hak maximaal 2-3 cm hoog zijn. Ook moet de hak breed genoeg zijn.

De bodem

Wanneer u therapiezolen gaat dragen, kunt u het best schoenen kopen met een uitneembare binnenzool. Wanneer u de binnenzool eruit haalt, is er genoeg ruimte voor de therapiezool.

Maatwerk

Therapiezolen worden op maat gemaakt in de vorm van de bodem van uw schoen(en). Maar iedere schoen heeft zijn eigen vorm. Daarom kan het zijn dat de therapiezolen niet in al uw schoenen even goed passen.

Dragen van therapiezolen

Draagt u voor het eerst op maat gemaakte therapiezolen, dan kunt u spierpijn krijgen en kunnen uw voeten moe aanvoelen. Daarom adviseert de podotherapeut u over het algemeen het gebruik van de therapiezolen geleidelijk aan op te bouwen. Op deze manier kunnen uw voeten wennen aan de nieuwe stand van uw voet.

Kunt u na 2 weken nog niet goed lopen of heeft u pijnklachten bij het dragen van de zolen? Neem dan contact op om een vervroegde controle-afspraak te maken.

Controle-afspraak

Tussen 6-8 weken na het ontvangen van de zolen komt u terug voor een controle-afspraak. Tijdens deze afspraak wordt gekeken of uw zolen goed werken of dat er aanpassingen moeten worden gedaan. Heeft u nog andere schoenen die u graag wilt dragen, maar passen uw therapiezolen hier niet in? Dan is het mogelijk om een tweede paar zolen op maat te laten maken.

Door het intensief dragen van therapiezolen kunnen deze slijten. Hierdoor verandert het effect van de zool. Daarom adviseren wij u om eens per jaar op controle te komen bij Podozorg Rheden.

Behandelduur

Hoe lang u uw therapiezolen moet blijven dragen hangt af van uw klacht. In sommige gevallen is het beter om uw zolen altijd te blijven dragen, in andere gevallen is het echter mogelijk om ze slechts voor een bepaalde periode te dragen. Uw podotherapeut kan u hier in adviseren.

Praktische informatie:

Levering

Nadat de podoloog de zolen bij u heeft aangemeten, worden deze in de werkplaats gemaakt en naar uw huisadres gestuurd. Dit duurt ongeveer 2 werkweken. Het pakketje past door de brievenbus.

Onderhoud

Steunzolen kunnen onprettig gaan ruiken. In dat geval is wassen met reinigingsalcohol de oplossing. Ook kunt u het bekledingsmateriaal van de zool periodiek laten vervangen. Heeft de zool een leren dekje, dan kunt u deze over het algemeen gewoon afnemen met een beetje water en een doekje. Wel is het zo dat hoe vaker u het leren dek wast met water, hoe harder het leer op den duur wordt. Wanneer uw therapiezool erg nat is geworden, laat hem dan nooit op de kachel drogen! De zool trekt dan krom.

Vergoeding

Therapiezolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw polis. De rekening wordt verstuurd via FaMed. Wanneer dat mogelijk is, regelt FaMed de declaratie direct met uw zorgverzekeraar. Dit is echter niet bij alle zorgverzekeraars mogelijk. Bedragen die niet rechtstreeks door de zorgverzekeraar aan de zorgverlener betaald worden, ontvangt u thuis en die kunt u dan zelf declareren bij uw zorgverzekeraar.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.