Praktijkvoorbeeld van Podozorg Zeist

Een jongetje (Jasper) van 11 jaar heeft sinds twee jaar pijn aan beide hielen. De pijn neemt toe tijdens en na sporten (voetbal). In de ochtend heeft hij geen pijn. De pijn is met periodes minder of meer aanwezig. Jasper is een fanatieke speler die twee keer per week traint en in het weekend een wedstrijd speelt. Daarnaast is hij na school en in de pauzes ook vaak met zijn vriendjes aan het voetballen. Jasper slaat niet graag een training of wedstrijd over, ondanks de pijn.

Welke therapieën zijn reeds toegepast?

Jasper is al onder behandeling bij de fysiotherapeut en draagt universele siliconen (zachte) hielstukjes in zijn voetbalschoenen. Hij past de intensiviteit van zijn trainingen en wedstrijden niet aan.

Onderzoek

Jasper heeft een voet met een hoge wreef, waarbij het hielbeen wat naar binnen gekanteld staat. Als hij loopt zakt de middenvoet naar binnen (overpronatie). Als ik met twee handpalmen de hiel omsluit en van twee kanten druk uitoefen op het hielbeen (squeeze test), geeft dit een herkenbare pijn. Druk op de groeischijf is ook pijnlijk. Jasper kan wel actief op de hakken staan met zijn tenen van de grond, maar dit is pijnlijk.

Aanvullend onderzoek

Als aanvullend onderzoek hebben wij een echografisch onderzoek verricht. Hierbij zijn in het verloop van de peesplaat onder de voet en de achillespees geen bijzonderheden waargenomen. De groeischijf (apofyse) is met de echo goed in beeld te brengen. Dat wil zeggen dat we de opening aan de achter- en de onderzijde van het hielbeen kunnen waarnemen en beoordelen. Bij Jasper hebben we een onrustig beeld van de groeischijf gezien met een kleine zwelling aan beide kanten.

Conclusie

Aan de hand van de resultaten van de testen, zoals beschreven bij ‘onderzoek’, kunnen we al concluderen dat de kans groot is dat Jasper de ziekte van Sever heeft. Het echografisch onderzoek kan dit onderbouwen.

Oorzaken

Bij kinderen bestaat het skelet nog geheel of gedeeltelijk uit kraakbeen. De botten van kinderen groeien vanuit groeischijven. De groeischijf is een onderdeel van het bot dat bestaat uit niet verbeent kraakbeen. Hieruit vormt zich nieuw bot, waardoor het bot als geheel langer wordt.

In het hielbeen zit dus ook een grote groeischijf. De achillespees en de peesplaat hechten beiden aan op het hielbeen waar een groeischijf tussen zit. Deze kunnen bij een kanteling van het hielbeen meer trekkracht op het bot uitoefenen dan normaal, waardoor de groeischijf overbelast kan raken. Daarnaast kan de groeischijf geïrriteerd raken bij grote impact als rennen op harde ondergrond of springen. In sommige gevallen kan overgewicht een rol spelen, dat is bij Jasper niet aan de orde.

Therapie

De behandeling begint bij het aanpassen van de activiteiten. Met name rennen en springen moeten verminderd worden. Het kind kan spelen of sporten tot aan de pijngrens. Hierin speelt de begeleiding van de ouder een belangrijke rol. We gaan een zool maken die zacht is in de hiel en de stand van het hielbeen corrigeert. Deze beschermd de groeischijf en verminderd de trekkracht van de pezen op het hielbeen.

Hoe is het afgelopen?

Jasper kan blijven sporten, maar maakt de training of wedstrijd niet altijd helemaal af en moet soms een training of wedstrijd overslaan. De pijn is veel minder, maar is soms nog aanwezig. Als de groeischijf gaat sluiten zal de pijn ook verdwijnen. Dit is bij jongens meestal rond het 15e levensjaar.

Vind een praktijk

Heeft uw kind ook pijn aan de onderzijde van de hiel? Onze Podozorgers staat voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marjolein Schenkels. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw